Friday, May 4, 2012

(Ne)Poznato o (ne)poznatima

Ovi parlamentarni izbori će biti prilično zanimljivi, evo nekih nedoumica koje smo imali... Ili ne?
 
 
Dveri prelaze cenzus?

Sakupiti nešto više od 200 000 glasova koliko je potrebno da se uđe u parlament uopšte nije lak zadatak. Ovo znaju svi koji se sećaju koalicije Zajedno za toleranciju (2003), ali i oni koji se sećaju kroz kakve je iglene uši prolazila koalicija oko LDP-a i 2007. i 2008. godine. Dakle, to što su Dveri nesumnjivo dobile na popularnosti od početka kampanje još uvek ne znači i njihov ulazak u Skupštinu. Mirna i staložena kampanja sa populističkim porukama i ozbiljnim držanjem, uz cyberpunk spotove, i dosta pažnje koja im se posvećuje u štampanim medijima će Dverima doneti nekoliko procenata na izborima, ali ne i presudnih 5%. Pred tvrdokornim nacionalistom će se u nedelju naći izbor između raznih koštunica, šešelja, velja, nopoa tako da je strah od ulaska Dveri u Parlament, čini se, preteran.URS u Skupštini?

Nažalost, da. Izbori nisu reality show u kome glasači izbacuju iz Skupštine onog koga najviše mrze. Dinkić i kompanija su jako omraženi, ali su imali kampanju fokusiranu na privlačenje investitora, na departizaciju (ovakva ironija zaslužuje italik, bold i anderlajn) i na regionalizaciju. Uz predsedničkog kandidata koji nije naročito problematičan, imajući u vidu šta nam je do sada sve stizalo iz G17 kuhinje, URS će verovatno sakupiti dovoljno glasova da uđe u Skupštinu i pomrsi račune svima koji su se nadali da će sledeću vladu formirati bez Dinkićevog uticaja. Sa podrškom koja je jako skoncentrisana u pojedinim... hmmm... regionima, njihova prava snaga izmiče većini ispitivača javnog mnjenja, URS će ući u Parlament, iako će imati slabiji rezultat nego 2007. kad su takođe učestvovali samostalno na izborima.


URS i/ili LDP u koaliciji sa naprednjacima?

Lider LDP-a je ponudio par pomirljivih izjava poslednjih nedelja koje samo dodatno svedoče da saradnja sa LDP-om više nije tabu tema. URS je, suočen sa licemernim negodovanjem Demokratske stranke (koju SPS napada mnogo više od URS-a), takođe izgledao dosta pomirljivo u odnosima sa SNS-om. Na primer, branio je posetu Đulijanija dok su je iz Demagoške stranke napadali. Ipak, ovo još ne vodi postizbornoj saradnji sa naprednjacima. Za početak, SNS, LDP i URS ne mogu ukupno da imaju dovoljno poslanika da bi oformili vladu. Saradnja sa DSS-om je potpuno nemoguća, što jedino ostavlja mogućnost saradnje sa socijalistima. Ali socijalisti nemaju potrebe da odustaju od profitabilne saradnje sa DS-om da bi se okrenuli neizvesnim naprednjacima, i to uz, ni manje ni više nego URS ili LDP. Da ne pominjemo da bi ovo značilo nestanak LDP-a sa političke scene. Ponovljeni izbori su izvesniji od mogućnosti da se ovakva vlada formira.


NOPO u Parlamentu?

Ovo je, zapravo, teško predvideti. Prevarantska stranka Nijedan od ponuđenih odgovora je uspela da se predstavi kao manjinska što znači da će joj trebati nekih 16 000 glasova da bi imali svog poslanika u Skupštini - neinspirativnog Nikolu Tulimirovića. NOPO je imao ogromne probleme da sakupi dovoljno potpisa za podnošenje izborne liste, ali sada im te veštine nisu potrebne, dovoljno je da ih 16 hiljada birača zaokruži na listiću. Za NOPO će glasati članstvo i njihova uža familija, salonski fašisti kojima Inicijativa za spas Srbije Nove srpske političke misli deluje primamljivo, i funkcionalno nepismeni građani koji neće razumeti da „Nijedan od ponuđenih odgovora" zapravo jeste jedan od ponuđenih odgovora, i to definitivno pogrešan. Bošnjačka, mađarska i, verovatno, albanska manjina će imati svoje predstavnike u Skupštini, nadajmo se da će prevarantska manjina ipak ostati napolju.


DSS ispod cenzusa?

DSS će ostvariti najslabiji rezultat ikada, ali očekivati da oni ovaj put završe ispod cenzusa je ipak samo sanjarenje. Ideja o DSS-u ispod cenzusa je potekla zato što su se neke kockice složile... Za razliku od prethodnih izbora, DSS ovaj put nema podršku Nove Srbije, a deo starih glasača će se opredeliti za naprednjake, za Dveri, pa i za NOPO. Kampanja im je takođe potpuno bizarna i ne znam ko će se zbog nje odlučiti da glasa za Demokratsku stranku Srbije (neprevaziđeni horor-spot je ovde). Ipak, sama činjenica da je Koštunica odlučio da hrabro stane ispred stranke na predsedničkim izborima i nostalgija za starim, dobrim vremenima će pomoći da DSS održi glavu iznad vode.


Zukorlić(evci) u Skupštini?

Bošnjačka demokratska zajednica je stranka Emira Elfića, šuraka Muamera Zukorlića, i ova stranka nastupa u koaliciji Sve zajedno sa četiri vojvođanske manjinske stranke. Iako Bošnjaci ne glasaju isključivo za manjinske liste, ovo će biti prilika da proverimo da li BDZ može da postane nova najjača manjinska stranka u Sandžaku. Ja mislim da će ova koalicija imati jednog ili dva poslanika sa kojima će predstavnici vlasti morati da razgovaraju što može da bude jako korisno ukoliko obe strane budu nastupale u dobroj v(j)eri.

5 comments:

  1. Interesantno predviđanje, samo mi nije jasno kako si uopšte mogao dovesti u vezu LDP i SNS, budući da su ovi prvi pomoć iz senke DS-a. U svakom slučaju sve što si napisao, sem te nesvakidašnje koalicije LDP i SNS, je realno moguće. NAPRED NAŠI!

    ReplyDelete
  2. Pričalo se u Utisku nedelje i po forumima to da LDP ne otpisuje koaliciju sa naprednjacima posle izbora, a i ovo za URS je isto postalo tema kad su demokrate i Dačić opleli po Dinkiću. Zato sam i hteo da pokrijem ovo.

    A za ostala pitanja ćemo videti u nedelju, sve su to granična pitanja - ko ima malo ispod ili malo iznad cenzusa, a ja sam tipovao ovako.

    ReplyDelete