Saturday, July 26, 2014

Varljivo leto 2014.Idete li na more ove godine? Možda vas mrzi da vozite celu noć, da se klackate autobusom ili da plaćate skupe avionske karte koje će biti samo još skuplje kako se koji avio-prevoznik bude povlačio sa naših aerodroma. Imamo lepe vesti, možete se brčkati na domaćem Moru demagogije na kom je sezona uveliko otvorena. U Srbiji nikad nije nedostajalo demagogije, ali zastrašujuća je njena količina u poslednje vreme (naročito otkad je premijer i zvanično postao Aleksandar Vučić) i radost sa kojom je građani Srbije gutaju, bar na osnovu rezultata poslednjih izbora i novijih anketa. Ne samo što nas zapljuskuje More demagogije već ćemo možda uskoro postati tek arhipelag sićušnih ostrva kritičke misli.

Najsvežiji primer demagogije možete videti u današnjem „Blicu“. Naime, premijer je na poslednjoj sednici vlade sugerisao ministrima da provedu bar deo letovanja u Srbiji i tako pokažu „da imaju razumevanja za veliku ekonomsku krizu u Srbiji“ te da „deo novca potroše u našoj zemlji“. Nije baš izvesno da strategije tipa „kupujmo domaće“ ili „letujmo u domaćim banjama“, „srpska ruka u srpskom džepu“ i slične mogu da izbave zemlju iz ekonomske krize. Konačno, ministri već troše najveći deo novca u Srbiji gde plaćaju i poreze (nadamo se) pa je dodatnih nekoliko dana trošenja para u Sokobanji verovatno nebitna stavka u privrednom oporavku Srbije. Ali nema veze, ovo je svakako tek dobronamerna sugestija premijera a ne i naredba ministrima.

Izvor „Blica“ navodi da će, što se tiče Vučićevog odmora, „javnost dobiti kompletnu informaciju vrlo brzo“. Brze informacije i brzi odgovori nisu nešto po čemu su Vučić i njegova vlada prepoznatljivi niti je ova informacija od te vrste koja nam je hitno potrebna (za razliku od nekih detalja o ugovorima sa Emiratima ili o poslovanju „Srbijagasa“). Ipak, o Vučićevom letovanju se nešto već zna.

Vučić će odmor provesti najverovatnije, ni manje ni više nego na Borskom jezeru („Blic“, doduše, piše „borskom jezeru“) gde će ostati - bolje sedite - čitava dva i po dana! Kao da ovo već nije dovoljno, saznajemo da će ta dva (i po) dana biti... Šta mislite koja? Od petka posle podne do nedelje uveče! Vučić neće morati ni da traži rešenje o korišćenju godišnjeg odmora! Ostaje pitanje kako će do Borskog jezera stići (kompletnu informaciju ćemo dobiti vrlo brzo). Ne valja da vozi umoran posle naporne nedelje, mada ako kreće posle podne, on to verovatno računa kao da je izašao sa posla ranije, pun elana. Da traži službenog vozača – tek je nedopustivo. Možda najnajnovija izabranica mekog Vučićevog srca ima vozačku dozvolu, ali ne znamo ništa o njoj (tu informaciju nećemo dobiti vrlo brzo). Možda će se neko od SNS poltrona ponuditi da ga odbaci do Borskog jezera – zašto da ne kada će već cela vlada na sednicu u Nišu putovati jednim autobusom (svakako suprotno svim bezbednosnim obzirima). U najgorem slučaju, Vučić će morati da traži neku skromnu turističku agenciju koja će u petak posle podne da ga vozi do Borskog jezera, gde će Vučić da umoči noge u vodu pa da se polako sprema za povratak.

Neki ministri su se na Vučićev savet namrštili, kaže „Blic“, ali neki se očigledno solidarišu. Bratislav Gašić kaže da neće nigde da letuje jer ima puno posla. Možda je to zato što je čovek keramičar i treba mu mnogo više vremena da se uhoda u posao ministra odbrane nego neko ko bi bio npr. stručan. Možda će da „ugrabi vikend“ koji će „obavezno“ provesti u nekoj srpskoj banji (bolje na jezeru, čujem da je Borsko jezero lepo u ovo doba godine). Ministar privrede Vujović, kome je pre nekoliko dana istekao zakonski rok u kom može da bude v.d. ministra finansija (ali nema veze) će “svakako” deo odmora provesti u Srbiji (preporučujem Borsko jezero). Zorana Mihajlović koja kaže da je svake godine do sada išla sa sinom na more - ove godine nije ni stigla da razmišlja o odmoru zbog obaveza. Nadajmo se da je sin dovoljno veliki da isplanira letovanje sa društvom, jer mama ove godine prosto nije stigla ni da razmišlja o onome što je radila svake godine do sada. Ministar Antić takođe ne razmišlja o odmoru sve dok „ne počne proizvodnja uglja sa kopa Crljeni i ispumpavanje vode sa kopa Tamnava“ (posledice poplava još nisu otklonjene). Hvala ministrima na revnosnom radu, posledice njihovog neodlaska na odmor vidimo u svakodnevnom blagostanju svuda oko nas.

Čitaoci ovog bloga verovatno nisu ministri pa će moći samostalno da odluče gde će na letovanje, ako uopšte mogu da ga priušte. Moći će da odu u neku banju ili na jezero (preporučujem Borsko jezero), i da iz srpske ruke srpskim dinarom plate srpskom konobaru za srpski sok i tako pospeše srpski budžet koji će finansirati propala i korumpirana srpska javna preduzeća. Ili će otići u neku drugu zemlju, lepo se provesti i odmoriti.

Izbor je, za sada, naš.

No comments:

Post a Comment